PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ
Psikanalitik psikoterapi olarak da bilinen analitik psikoterapi, psikanalizin teori ve tekniklerine dayanan bir psikoterapi türüdür. Bireylerin psikolojik sıkıntıya neden olduğu düşünülen bilinçdışı çatışmaları anlamalarına ve çözmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir derinlik psikolojisi biçimidir.
Psikanalitik psikoterapinin temeli, bireylerin davranışlarını, duygularını ve ilişkilerini etkileyebilecek bilinçdışı düşünce, duygu ve çatışmalara sahip olduğu fikridir. Terapist, bireyin bu bilinçdışı düşünce ve duyguları keşfetmesine ve bunların mevcut sorunlarıyla nasıl ilişkili olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Terapi seansları genellikle haftada iki- üç- dört kez gibi düzenli olarak yapılır ve nispeten yapılandırılmamış olup, kişinin aklındakiler hakkında özgürce konuşmasına izin verir. Terapist, bireyin bilinçdışı süreçlerini anlamak için serbest çağrışım, yorumlama ve rüya analizi gibi teknikleri kullanabilir.
Psikanalitik psikoterapi, psikolojik sıkıntıya neden olan bilinçdışı düşünce ve duyguları keşfederek ve anlayarak, bireyin sorunlarına ilişkin içgörü kazanabileceği ve davranış ve tutumlarında değişiklik yapabileceği inancına dayanır. Genellikle birkaç yıl süren uzun vadeli bir terapidir.