EMDR
Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), travmatik olaylar yaşamış veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri gösteren bireylere yardımcı olmak için geliştirilmiş bir psikoterapi türüdür. EMDR terapisinin amacı, bireysel sürece yardımcı olmak ve travmatik anıları bütünleştirmek, böylece artık günlük yaşamları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmamalarını sağlamaktır.
EMDR terapisi, travmatik anıların beyinde diğer anılardan farklı bir şekilde depolandığı ve psikolojik sıkıntı yaratmaya devam edebileceği fikrine dayanmaktadır. Terapi, beynin doğal iyileşme sürecini uyararak bireyin bu anıları işlemesine ve bütünleştirmesine yardımcı olur.
Bir EMDR seansı sırasında terapist, kişiyi travmatik bir anıya odaklanması için yönlendirirken aynı zamanda göz hareketleri, dokunmalar veya seslerle beyni uyarır. Bu uyarımın, beynin travmatik anıyı, diğer anıları işlediği şekilde işlemesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Terapist, kişinin seans sırasında ortaya çıkan anılar ve duygularla başa çıkmasına yardımcı olmak için bilişsel yeniden yapılandırma ve gevşeme teknikleri gibi diğer teknikleri de kullanacaktır.
EMDR terapisi kanıta dayalı bir tedavidir ve TSSB, anksiyete, depresyon ve fobiler gibi çok çeşitli durumların tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Gereken seans sayısı, kişinin ihtiyaçlarına ve tedavi edilen duruma bağlı olarak değişecektir. Ortalama 8-12 seanslık kısa süreli bir terapi olarak kabul edilir, ancak ilerlemeye ve kişinin ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.
EMDR terapisi her zaman eğitimli ve lisanslı bir profesyonel tarafından yapılmalı ve terapist EMDR terapisi konusunda eğitimli ve sertifikalı olmalıdır.