Cinsel İşlev Bozuklukları
Kadında Uyarılma Bozukluğu
- Kadında Uyarılma Bozukluğu Nedir?
- Kadında Uyarılma Bozukluğu Belirtileri Nedir?
- Kadında Uyarılma Bozukluğu Nedenleri Nedir?
- Kadında Uyarılma Bozukluğu Tedavileri Nedir?
Kadında Uyarılma Bozukluğu Nedir?
Cinsel uyarılma bozukluğu (CUB), kadınlarda cinsel duyarlılık, cinsel uyarı veya orgazmın yetersiz olması ile karakterize bir durumdur. Bu bozukluk, kadınların cinsel ilişki esnasında yeterli düzeyde uyarılmamalarına veya cinsel ilişkiye haz almamalarına neden olabilir. CUB, kadınlarda cinsel işlev bozuklukları arasında en yaygın olanlarından biridir.
Unutulmaması gereken şudur ki, her kadın birbirinden özel olarak cinselliğini deneyimler. Genel geçer bir zevk alma hali ve orgazm deneyimleme şekli yoktur. Çevre tarafından söylenen şekillerde uyarılma yaşamayan birinin cinsel işlev bozukluğu olduğuna hemen ulaşılmaz.
Herhangi bir cinsel işlev bozukluğunun romantik ilişkilenme tarzı ile yakından ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Belki konuşulmayan sorunlar, dışa vurulamamış duygular da kişinin cinselliğini yaşamasını bir hayli etkiler.
Bu sebeple sadece kişinin biyolojik olarak ne sorunu olduğuna odaklanmadan önce kişinin aile hayatına, psikolojik durumuna ve romantik ilişkisinin kalitesine de bakılması gerekir.
Cinsel Uyarılma Bozukluğu Belirtileri Nedir?
CUB'nin belirtileri arasında;
- Cinsel uyarının yetersiz olması veya yokluğu
- Cinsel ilişki esnasında orgazmın yetersiz olması veya yokluğu
- Cinsel ilişki esnasında ağrı veya rahatsızlık
- Cinsel ilişki esnasında haz almamanın yokluğu
- Cinsel ilişki esnasında duygusal veya düşünsel olarak uyarılmamanın yokluğu
Cinsel Uyarılma Bozukluğunun Nedenleri Nedir?
CUB'nin nedenleri arasında;
- Fizyolojik faktörler, örneğin: hormonal değişiklikler, menopoz, yorgunluk, stres, sigara içimi, alkol kullanımı
- Psikolojik faktörler, örneğin: depresyon, anksiyete, travma, öz-değer ve öz-beceriler ile ilgili sorunlar, cinsel yönelimle ilgili önyargılar
- Sosyal faktörler, örneğin: aile içi ilişkiler, sosyal izolasyon, cinsel yönelimle ilgili baskılar
Kişinin eski ilişkileri ile ilgili travmaları, aile hayatında cinselliğe bakış açısı, kültürel baskılar, hayatta büyük değişiklikler… Kısacası hayatta yaşanılan yoğun ve önemli çoğu olay cinselliği etkiler. Bu sebeple psikolojik sorunların anlaşılması ve tedavi edilmesi çok önemlidir.
Cinsel Uyarılma Bozukluğunun Tedavisi Nedir?
CUB tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri arasında psikoterapi, medikal tedavi, cinsel terapi, diğer alternatif tedavi yöntemleri veya kombine tedavi yer alır. Tedavi seçenekleri arasındaki en iyi seçenek, kişinin ihtiyaçlarına ve durumuna göre değişebilir ve kişiye en uygun tedavi seçeneği seçilmelidir. Tedavi sürecinin başarılı olması için kişinin ihtiyaçlarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve tedavinin uygun bir şekilde uygulanması önemlidir.
Herkesin ihtiyacı ve cinselliği farklıdır. Psikolojik sorunlar cinsellik gibi fizyolojik tepkilerimizi etkiler. Uygun tedavi kişinin hayatta mutlu ve tatmin olması için çok önemlidir. Cinsellik temel bir yaşam kaynağıdır. Eğer destek alınmazsa kişi daha da psikolojik sıkıntıların içinde boğulmuş hissedebilir.
Orgazm Bozuklukları
Kadında Orgazm Bozukluğu Nedir?
Anorgazmi olarak da bilinen orgazm bozukluğu, kadınları etkileyen bir cinsel işlev bozukluğudur. Yeterli cinsel uyarılma ve uyarılmadan sonra orgazma ulaşmada sürekli veya yineleyici zorluk, gecikme veya hiç olmaması ile karakterize olur. Durum birincil veya ikincil olabilir. Birincil anorgazmi, kadının hiç orgazm yaşamadığı anlamına gelir ve ikincil anorgazmi, kadının eskiden orgazm olduğu ancak artık orgazm olamadığı anlamına gelir.
Hormonal dengesizlikler, belirli tıbbi durumlar (diyabet veya multipl skleroz gibi) veya bazı ilaçların yan etkileri gibi fiziksel sorunlar da dahil olmak üzere kadınlarda orgazm bozukluğuna katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Anksiyete, depresyon, stres veya geçmiş cinsel travma gibi psikolojik faktörler de rol oynayabilir. Ek olarak, bir partnerle iletişim eksikliği veya duygusal yakınlık gibi ilişki sorunları da orgazm bozukluğuna katkıda bulunabilir.
Orgazm bozukluğu tedavisi tipik olarak altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunların ele alınmasını içerir ve terapi, ilaç veya cinsel eğitim içerebilir. Örneğin terapi, bir kadının orgazma ulaşma güçlüğüne katkıda bulunabilecek duygusal veya psikolojik sorunları ele almasına yardımcı olabilir. Orgazm bozukluğuna neden olabilecek bazı tıbbi durumların tedavisinde antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Cinsel eğitim, bir kadının kendi vücudu ve orgazma nasıl ulaşacağı hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir.
Orgazm deneyiminin her kadın için farklı olduğunu ve bazı kadınların hiç orgazm yaşamayabileceğini unutmamak önemlidir. İnsanların bu farklılıkları anlamaları ve kabul etmeleri ve orgazm olamamayı bir sorun olarak değil, insan cinselliğinin normal bir varyasyonu olarak görmeleri önemlidir.
Erkekte Orgazm Bozukluğu Nedir?
Gecikmiş boşalma veya erkek orgazm bozukluğu olarak da bilinen erkeklerde orgazm bozukluğu, bir erkeğin cinsel aktivite sırasında yeterli cinsel uyarılmaya rağmen orgazma ulaşamaması veya zorluk çekmesidir. Bu, belirli tıbbi durumlar veya ilaçlar gibi fiziksel sorunlar, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik sorunlar veya ilişki sorunları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Durum birincil veya ikincil olabilir. Birincil anorgazmi, erkeğin hiç orgazm yaşamadığı anlamına gelir ve ikincil anorgazmi, erkeğin eskiden orgazm olduğu ancak artık orgazm olamadığı anlamına gelir.
Gecikmiş boşalmanın fiziksel nedenleri arasında sinir hasarı, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar ve hormonal dengesizlikler sayılabilir. Psikolojik nedenler stres, kaygı, depresyon, geçmiş cinsel travma veya ilişki sorunlarını içerebilir.
Erkeklerde orgazm bozukluğu tedavisi tipik olarak altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunların ele alınmasını içerir ve terapi, ilaç veya cinsel eğitim içerebilir. Örneğin terapi, bir erkeğin orgazma ulaşma güçlüğüne katkıda bulunabilecek duygusal veya psikolojik sorunları ele almasına yardımcı olabilir. Orgazm bozukluğuna neden olabilecek bazı tıbbi durumların tedavisinde antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Cinsel eğitim, bir erkeğin kendi vücudu ve nasıl orgazma ulaşacağı hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olabilir.
Her insanın farklı olduğunu ve cinsel işlev söz konusu olduğunda "normal" olmadığını hatırlamak önemlidir. Bazı erkeklerin orgazma ulaşması doğal olarak daha uzun sürebilir ve diğerleri her cinsel aktivitede bulunduklarında orgazma ulaşamayabilir. İnsanların bu farklılıkları anlamaları ve kabul etmeleri ve orgazm olamamayı bir sorun olarak değil, insan cinselliğinin normal bir varyasyonu olarak görmeleri önemlidir.
Vajinismus Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Vajinismus, vajinal bölgedeki kasların istemsiz olarak spazm veya kasılarak cinsel ilişki, tampon kullanımı veya jinekolojik muayene dahil her türlü vajinal girişi son derece zor veya imkansız hale getirmesi durumudur. Bu duruma kaygı, stres veya geçmiş cinsel travma gibi psikolojik sorunlar, belirli tıbbi durumlar veya sinir hasarı gibi fiziksel sorunlar veya ilişki sorunları gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
Vajinismus birincil ve ikincil olmak üzere iki tipe ayrılabilir. Primer vajinismus, kadının hiç vajinal penetrasyona sahip olmaması, sekonder vajinismus ise kadının daha önce ağrısız cinsel ilişkiye girmesine karşın şimdi vajinal penetrasyonda ağrı veya zorluk yaşamasıdır.
Vajinismus tedavisi tipik olarak altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunların ele alınmasını içerir ve terapi, ilaç tedavisi veya cinsel eğitim içerebilir.
Terapi, bir kadının vajinismusuna katkıda bulunabilecek duygusal veya psikolojik sorunları ele almasına yardımcı olabilir. Cinsel terapi, kadınların vücutlarını ve cinsel tepkilerini daha iyi anlamalarına ve vajinal kasları nasıl gevşeteceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Davranışçı terapi, bilişsel-davranışçı terapi ve diğer konuşma terapisi biçimleri de kaygıyı ve diğer psikolojik semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Fizik tedavi önerileri ayrıca vajinal kasları gevşetmeye ve cinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
İnsanların Vajinismus'un tedavi edilebilir bir durum olduğunu ve doğru destek ve tedavi ile çoğu kadının üstesinden gelebileceğini anlaması önemlidir.
Erken Boşalma
- Erken Boşalma Nedir?
- Erken Boşalma Belirtileri Nedir?
- Erken Boşalma Nedenleri Nedir?
- Erken Boşalma Tedavisi Nedir?
Erken Boşalma Nedir?
Erken boşalma, bir erkeğin cinsel aktivite sırasında kendisinin veya eşinin istediğinden daha erken boşalması durumudur. Erken boşalmanın kesin nedeni bilinmemekle birlikte psikolojik ve fizyolojik faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir.
Erken boşalma iki türe ayrılır: birincil ve ikincil. Birincil PE, erkeğin boşalmayı geciktirmekte her zaman zorluk yaşadığı ve ikincil erken boşalma, erkeğin daha önce boşalmayı geciktirme yeteneğine sahip olduğu ancak şimdi bunu yapmakta güçlük çektiği zamandır.
Erken Boşalma Belirtileri Nedir?
Erken boşalmayı teşhis etmek için kullanılan birkaç tanı kriteri vardır, ancak en yaygın kabul gören Uluslararası Cinsel Tıp Derneği'nin (ISSM) kriterleridir. ISSM'ye göre, aşağıdakilerin tümü mevcut olduğunda PE teşhisi konur:
Her zaman veya neredeyse her zaman vajinal penetrasyondan önce veya yaklaşık 1 dakika içinde meydana gelen boşalma
Tüm veya neredeyse tüm vajinal penetrasyonlarda boşalmayı geciktirememe
Sıkıntı, sıkıntı, hüsran ve/veya cinsel yakınlıktan kaçınma gibi olumsuz kişisel sonuçlar.
Bu kriterlere ek olarak, bir sağlık uzmanı erken boşalmanın altında yatan herhangi bir fiziksel nedeni ekarte etmek için fizik muayene yapabilir ve herhangi bir tıbbi geçmiş, ilaçlar ve cinsel geçmiş hakkında sorular sorabilir.
Erken Boşalma Nedenleri Nedir?
Erken boşalmanın kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak psikolojik ve fizyolojik faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Erken boşalmanın bazı olası nedenleri şunlardır:
Psikolojik faktörler: Anksiyete, stres, depresyon ve geçmiş cinsel travma Erken boşalmaya katkıda bulunabilir. Bir erkeğin cinsel olarak performans sergilemek için baskı hissettiği performans kaygısı da Erken boşalmanın yol açabilir. Bu durum çok sık görülmektedir. Çevresel ve psikolojik etmenler cinselliği önemli derecede etkiler.
Nörolojik faktörler: Omurilik yaralanması veya multipl skleroz (MS) gibi belirli sinir bozuklukları, boşalmayı kontrol etme yeteneğini etkileyebilir.
Hormonal dengesizlikler: Testosteron gibi bazı hormonların düşük seviyeleri Erken boşalmaya katkıda bulunabilir.
Boşalma sisteminin anormal refleks aktivitesi: Aşırı aktif veya aşırı duyarlı refleksler PE'ye yol açabilir.
Genetik: Bazı araştırmalar, Erken boşalmanın bazı ailelerde olabileceğini düşündürmektedir.
İlaçlar: Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar boşalmayı geciktirebilir.
Madde kötüye kullanımı: Uyuşturucu ve alkol kullanımı cinsel işleve müdahale edebilir ve Erken boşalmaya yol açabilir.
Erken boşalmanın faktörlerin bir kombinasyonundan da kaynaklanabileceğini ve kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bazı durumlarda, Erken boşalmanın net bir nedeni de olmayabilir.
Erken Boşalma Tedavisi Nedir?
Erken boşalma tedavisi tipik olarak altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunların ele alınmasını içerir ve terapi, ilaç tedavisi, davranış teknikleri veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. Cinsel terapi, bir erkeğin erken boşalmasına katkıda bulunabilecek duygusal veya psikolojik sorunları ele almasına yardımcı olabilir. "Sıkma tekniği" ve "durdur-başlat tekniği" gibi davranışsal teknikler, erkeklerin uyarılmalarını kontrol etmeyi ve boşalmayı geciktirmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Her kişinin psikolojik süreçleri diğerlerinden farklıdır. Bu süreçte profesyonel yardım sizin kendi içinizdeki cinselliği nasıl yaşadığınızı ve tıkanıklığın nerede olduğunu keşfetmenize yardımcı olur.
Sertleşme Bozukluğu (ED)
- Sertleşme Bozukluğu (ED) Nedir?
- Sertleşme Bozukluğu (ED) Nedenleri Nedir?
- Sertleşme Bozukluğu (ED) Tedavisi Nedir?
Sertleşme Bozukluğu (ED) Nedir?
Erektil disfonksiyon (ED), bir erkeğin cinsel aktivite sırasında ereksiyona ulaşmakta veya sürdürmekte zorluk çektiği bir durumdur. ED, bir erkeğin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve öz saygısını, ilişkilerini ve genel refahını etkileyebilir.
Toplumsal olarak erkeğin cinsellikte bazı ‘görevlerinin’ olduğu düşünülebilir. Bu da erkek üzerinde strese sebep olur. Toplumda ‘iktidarsızlık’ olarak da adlandırılabilir ve bu adlandırma ve bakış açısı da erkek üzerinde yük olur.
Psikolojik sorunların, mükemmelliyetçiliğin, performans anksiyetesinin, yoğun düşünme hali ve stresin cinselliği etkilediği bilinmektedir. Tedavide bu faktörlerin etkisi incelenmelidir ve onlara uygun bir tedavi planı yapılmalıdır.
Sertleşme Bozukluğu (ED) Nedenleri Nedir?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere ED'nin birkaç olası nedeni vardır:
Fiziksel nedenler: ED, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve düşük testosteron seviyeleri gibi bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar ve sinir hasarından da kaynaklanabilir.
Psikolojik nedenler: ED, anksiyete, stres, depresyon ve geçmiş cinsel travma gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir.
Yaşam tarzı faktörleri: Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi ve obezite gibi bazı yaşam tarzı faktörleri ED'ye katkıda bulunabilir.
ED ayrıca fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan da kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, ED'nin net bir nedeni olmayabilir.
ED tipik olarak fizik muayene ve bir erkeğin tıbbi geçmişi, ilaçları ve cinsel geçmişi gözden geçirildikten sonra bir sağlık uzmanı tarafından teşhis edilir. Bazı durumlarda, ED'nin nedenini belirlemeye yardımcı olmak için ek testler yapılabilir.
Sertleşme Bozukluğu (ED) Tedavisi Nedir?
ED tedavisi tipik olarak altta yatan herhangi bir fiziksel veya psikolojik sorunu ele alır ve terapi, ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. Fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri (PDE5 inhibitörleri) gibi ilaçlar, penise kan akışını iyileştirmek ve ereksiyon sağlamaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Cinsel terapi, bir erkeğin ED'sine katkıda bulunabilecek herhangi bir duygusal veya psikolojik sorunu ele almasına yardımcı olabilir. Sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak ve kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri de erektil işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.