DESTEKLEYİCİ PSİKOTERAPİ
Destekleyici psikoterapi, zor yaşam durumları veya zorluklarıyla uğraşan bireylere duygusal destek ve rehberlik sağlamaya odaklanan bir psikolojik tedavi türüdür. Destekleyici psikoterapinin amacı, sorunları doğrudan çözmek yerine, bireylerin sorunlarıyla baş etmelerine yardımcı olmaktır.
Destekleyici psikoterapi, bireylerin sorunlarıyla başa çıkabilme yeteneğine sahip oldukları, ancak bazen bunu yapabilmek için ek desteğe ve rehberliğe ihtiyaç duydukları inancına dayanır. Terapist, bireyin duygularını tanımlamasına ve ifade etmesine, yeni başa çıkma becerileri geliştirmesine ve benlik saygısını geliştirmesine yardımcı olur. Terapist ayrıca bireyin yaşam deneyimlerinde anlam bulmasına ve sorunlarını yeni bir şekilde anlamasına yardımcı olur.
Destekleyici psikoterapi tipik olarak belirli sorunları çözmeye veya zihinsel bozuklukları teşhis etmeye daha az odaklanır ve daha çok bireyin sorunlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için duygusal destek ve rehberlik sağlamaya odaklanır. Seanslar genellikle daha az yapılandırılmış ve daha açık uçludur ve terapist diğer terapi türleri kadar çok soru sormayabilir veya geri bildirim vermeyebilir.
Destekleyici psikoterapi, kronik hastalık, yas ve kayıp, ilişki sorunları, stres ve günlük yaşam zorlukları gibi çok çeşitli sorunlarla uğraşan bireylere yardımcı olmak için kullanılabilir. Bilişsel-davranışçı terapi veya ilaç tedavisi gibi diğer terapi türleri ile birlikte kullanılabilir. Tedavinin süresi kişinin ihtiyacına göre değişir ancak genellikle diğer terapi türlerine göre daha kısa sürer ve birkaç seansta tamamlanabilir.