GRUP TERAPİSİ

Grup terapisi, benzer sorunları veya endişeleri olan küçük bir grup bireyle çalışan bir terapisti içeren bir psikoterapi türüdür. Grup terapisinin amacı, bireylerin düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini sorunlarını anlayan ve onlarla ilişki kuran diğer kişilerle paylaşabilecekleri destekleyici ve güvenli bir ortam sağlamaktır.

Her biri kendine özgü odak ve teknikleri olan birkaç farklı grup terapisi türü vardır. En yaygın grup terapisi türlerinden bazıları şunlardır:

  • Destekleyici grup terapisi: Bu tür grup terapisi, benzer sorunlarla veya sorunlarla başa çıkan bireylere duygusal destek ve cesaretlendirme sağlamaya odaklanır. Grup üyeleri deneyimlerini paylaşır ve birbirlerine geri bildirim ve destek sağlar.
  • Bilişsel-davranışçı grup terapisi: Bu tür grup terapisi, bilişsel-davranışçı terapiye dayanır ve bireylerin, sorunlarına katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışları belirlemelerine ve değiştirmelerine yardımcı olmaya odaklanır.
  • Kişilerarası grup terapisi: Bu tür grup terapisi, bireylerin iletişim ve kişilerarası becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaya odaklanır. Grup üyeleri, duygularını ifade etmeyi, aktif dinlemeyi ve empati kurmayı öğrenerek başkalarıyla olan ilişkilerini geliştirmeye çalışırlar.
  • Süreç odaklı grup terapisi: Bu tür grup terapisi, bireyin şimdiki andaki düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını ve grubun etkileşimlerini keşfetmeye odaklanır.
  • Psikoeğitim grup terapisi: Bu tür grup terapisi, bağımlılık veya stres yönetimi gibi belirli bir sorun veya konu hakkında eğitim ve bilgi sağlamaya odaklanır.
  • Bağımlılık grup rehabilitasyon terapisi: Bu tür grup terapisi bağımlılık tanısı alan bireylerin ortak bir güvenli mekanda sorunlarını paylaşmasını ve birbirleri aracılığıyla motive olup destek olunmasını amaçlar.

Sanat terapisi, sanat yaratma sürecinin kendi içinde terapötik olabileceği ve sanatın kendisinin, bireyin düşüncelerinin, duygularının ve deneyimlerinin bir sembolü veya temsili olarak hizmet edebileceği fikrine dayanır. Bireylerin söze dökmekte zorlanabilecekleri duygularını ifade etmelerine, sorunları hakkında yeni içgörüler ve bakış açıları kazanmalarına yardımcı olabilir.

Sanat terapisinin her zaman lisanslı bir sanat terapisti gibi eğitimli ve lisanslı bir profesyonel tarafından yürütülmesi gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Terapistin hem sanat hem de psikoloji bilgisine sahip olması esastır. Terapist, bireylerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri güvenli ve destekleyici bir ortam sağlayacak ve gerektiğinde sanatın yönlendirilmesini ve yorumlanmasını sağlayacaktır.